De meeste Hilversummers kennen het Circusterrein alleen als rommelig, onbebouwd terrein langs de Diependaalselaan. GroenLinks heeft zich jarenlang hard gemaakt voor betaalbare woningen op dit terrein. De vraag naar woningen is enorm, dus bouwen is van groot belang. We hebben daarbij gepleit voor flex-woningen, omdat de bouw- en proceduretijd daarvan korter is. Het resultaat: 400 flexwoningen in de zomer van 2025.

Flexwoningen?

De term flexwoningen heeft voor sommigen een negatieve bijklank, maar de woningen op het Circusterrein zullen straks voldoen aan de wettelijke bouweisen voor nieuwbouw. Dat houdt in dat de woningen zeer goed geïsoleerd en geventileerd zullen zijn.

De woningen worden gebouwd door de drie in Hilversum actieve woningcorporaties. Met de corporaties is afgesproken dat de helft van de woningen regulier worden verhuurd. Een deel van deze woningen wordt met voorrang aan doorstromers aangeboden en voor woningzoekenden met een cruciaal beroep in de zorg, het onderwijs en de politie. De andere helft van de woningen wordt verdeeld onder Hilversummers die met spoed een woning nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld statushouders, jongeren t/m 27 jaar (via loting), spoedzoekers en geclusterd/begeleid wonen.

Het halve terrein

De woningen komen op het deel van het Circusterrein aan de zijde van het Gezondheidscentrum. Het project beslaat ongeveer de helft van het terrein. Voor het gehele Circusterrein wordt komende jaren een bestemmingsplan gemaakt. Het nog vrij liggende deel van het Circusterrein zal dan als eerste worden gerealiseerd, waarna het deel met de flexwoningen zal worden herontwikkeld. Formeel moet de woningen na 15 jaar worden verplaatst naar een nieuwe locatie. Daar zal te zijner tijd naar worden gezocht in Hilversum, in de regio of elders in het land. Uiteraard is het ook niet ondenkbaar dat dan besloten wordt de woningen te laten staan zolang de woningen nog goed bewoonbaar zijn. De tijd zal het leren. Voor nu is het fantastisch dat er op korte termijn 400 inwoners een (eerste) stap in hun wooncarrière kunnen maken. Wij kijken er naar uit!

circusterrein